Drømmer du om at hoppe i badetøjet og være tilfreds i din krop til sommer? Vejen til en strandklar krop er ikke gennem ekstreme sultekure, for det vil alligevel sjældent holde i længden. Faktisk vil det som regel bare betyde, at du mister gejsten og vender tilbage til dine gamle vaner.
Med en livsstilsforbedring vil du i stedet kunne finde de rigtige redskaber, der fastholder motivationen og giver dig en sundere indstilling til kost og motion. Her får du en guide til, hvordan du kommer i gang med den sunde livsstil, så du kan føle dig lækker på stranden i sommeren.
Hvad indebærer en livsstilsændring?
En livsstilsforbedring eller -ændring handler om, at du i din hverdag integrerer bedre og sundere vaner. Det er ikke en hurtig løsning, men det er derimod en løsning, der kan ændre hele din indstilling til sundhed.
Du skal blandt andet have styr på følgende tre elementer i din hverdag:
- Motion
- Søvn
- Mad
Derudover skal du også sørge for, at du rent mentalt er indstillet på, at du skal bryde gamle vaner, før du kan få nye op at køre. Og det kan kræve ekstra af dig at sige nej til lysten til at skippe løbeturen, spise for meget eller ikke sove nok, når den melder sig.
Få hjælp fra en professionel – og hold motivationen oppe
Har du svært ved selv at komme i gang, kan det give ekstra blod på tanden, hvis du samarbejder med en professionel. Du kan både finde kostvejledere, coaches, personlige trænere og kurser, hvor du kan få hjælp til at finde de gode vaner og slippe de dårlige.
For nogle kan det være en overraskende positiv oplevelse at modtage hjælp til livsstilsændringen, og de fleste vil være langt mere motiverede, hvis de får hjælp. Du kan eksempelvis starte et kursus hos Luuna Sommer, hvis du har brug for hjælp til at kickstarte de gode vaner.
Få et overblik over din nuværende situation
Det kan måske synes som et stort stykke arbejde, men hvis du skal lave en livsstilsændring, så kræver det også, at du kender din nuværende situation. For det er din nuværende situation med dårlige vaner og lignende, der holder dig tilbage fra at blive sund, rask og ikke mindst strandklar.
Lav en mad-dagbog
Du kan starte med at lave en dagbog over, hvad du dagligt spiser og drikker. Det er vigtigt, at du er ærlig og får noteret alt, for lyver du for dig selv, kan du ikke få overblik over, hvor det går galt.
En maddagbog kan blandt andet afsløre, om du spiser for meget til måltiderne, snacker for meget imellem måltider eller måske drikker alle dine kalorier. Og den kan være et vigtigt værktøj til at forstå, hvordan du kan ændre dine vaner omkring kosten, så det er mere hensigtsmæssigt.
Energiindtag vs. energiforbrug
Du skal forbruge mere energi, end du indtager, hvis du skal have held med et vægttab. Derfor skal du have beregnet hvor meget energi, du reelt set har brug for, så du ikke spiser hverken for meget eller for lidt igennem dagen.
Ligevægtsindtaget er den mængde energi, du skal indtage, for at holde din nuværende vægt. Du kan få hjælp til at beregne dit basale energibehov både online på forskellige hjemmesider, men du kan også altid få hjælp af en professionel, der beskæftiger sig med kost.
Hvis du vil tabe dig, skal du sørge for, at dit daglige energiindtag og forbrug ligger under dit ligevægtsindtag. Du kan både spise mindre og motionere mere, så du sørger for at være i minus, hvis et vægttab skal være en succes.
Du må ikke sulte dig selv
Selvom du måske tænker, det er hurtigere bare at skrue helt ned for dit madindtag, så er det ikke løsningen for en langvarig livsstilsændring. Hvis du spiser for lidt, vil din krop reagere ved at forsøge at holde på den energi, du får ind. Derfor sænker kroppen stofskiftet, så du ikke taber dig for hurtigt.
Du kan derfor spænde ben for dig selv, hvis du stopper med at spise, for det vil ikke give dig de langvarige resultater, du drømmer om. Derimod skal du lave en livsstilsændring, så du fastholder en god kost, får motioneret nok og sover optimalt.
Hold dig aktiv
Mange bække små kan være den rigtige indstilling for mange danskere, der har svært ved at finde tid til at motionere. For selvom Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters daglig motion med pulsen oppe, så er det helt op til dig, hvordan og hvornår det skal foregå.
Det er altid bedst, at du har det sjovt, mens du er aktiv. Måske synes du, at det er dejligt at danse, løbe eller måske spille sport med andre? Hvis du synes, det er sjovt, er der langt større sandsynlighed for, at du fastholder lysten til at være aktiv, og at du rent faktisk kommer afsted.
Få søvn nok
Når du er fysisk aktiv og bruger hjernen, har kroppen også brug for hvile. Det er faktisk afgørende for et vægttab og livsstilsændring, at du får styr på din søvn – og at du både får nok af den, og at den er af god kvalitet.
Hvis du ikke sover nok, vil kroppen udskille mere af stresshormonet kortisol, der har en negativ indflydelse på dine muligheder for at tabe dig. Oveni har din krop brug for at restituere efter motion, hvis du rør dig mere i hverdagen med din livsstilsforbedring.
Der er mange tips til at få en bedre søvn, og det vigtigste er, at du får faste rutiner omkring søvnen. Kroppen kan bedst lide rutiner, så sørg for at inkorporere faste sengetider, så du kan følge kroppens naturlige ur.
Sæt ind med realistiske vaner
Det er bestemt muligt at komme igennem en livsstilsændring, så du er klar til sommerens strandture. Du skal dog være klar over, at det kan være både udfordrende og hårdt, når du skal bryde med de fastgroede vaner.
Det er altid en fordel, at du starter blidt ud og ikke piner dig selv igennem en ekstrem slankekur, for det vil aldrig give dig de ønskede resultater. Derimod er det langt bedre, at du skaber gode vaner i hverdagen, der bidrager til en sundere krop og sjæl. Og det vil også give dig mere selvtillid, når du hopper i badetøjet og besøger stranden.